Algemeen

Algemeen

Wat is een bijzonder statuur en hoe kan ik dit aanvragen?

Een bijzonder statuut laat je toe om bepaalde faciliteiten voor verplichte practica en/of examens te vragen, zoals bijvoorbeeld extra tijd op je examen, het verleggen van de examendatum... Dit statuut kan je aanvragen indien je bijvoorbeeld een functiebeperking hebt, een topsport uitoefent, student ondernemer bent of als je een mandaat opneemt. Een exacte lijst van de motivaties tot aanvraag van het statuut en welke faciliteiten dit je geeft vind je hier. De aanvraag van je statuut dient in oasis te gebeuren. Werkstudenten vallen niet onder het bijzonder statuut, maar hebben een werkstudentenstatuut.

Heb je een algemeen probleem?

Heb je een specifieker probleem of heb je extra info nodig? Kijk dan eens op de helpdesk of stuur een mail naar helpdesk@ugent.be .


Nuttige personen

Wat is een ombudspersoon?

Bij de ombudspersoon van jouw opleiding kan je terecht met klachten over de toepassing van het onderwijs- en examenreglement of wanneer je voelt dat je oneerlijk bent behandeld door een professor/docent. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je vindt dat je punten onterecht zijn, wanneer de evaluatievorm niet overeen komt met de studiefiche, wanneer je geen feedback krijgt... De ombudspersoon van jouw opleiding vindt je hier.

Wat is het monitoraat?

Het monitoraat bestaat uit studie- en trajectbegeleiders bij wie je als student steeds terecht kan met allerlei vragen of problemen over je studies. Je kan hen online contacteren via deze site.

Bij de studiebegeleiders kan je terecht met algemene vragen over je studiemethodiek, studieplanning, studiegerelateerde problemen, hulp bij de voorbereiding van examens en feedback na de vrijgave van de examencijfers. Ook met vragen en problemen i.v.m. je bachelor- en masterproef kan je bij je studiebegeleider terecht.

De trajectbegeleiders informeren, adviseren en begeleiden studenten gedurende de volledige studieloopbaan. Zij zijn de aanspreekpersonen voor diverse aspecten van de studieloopbaan: studievoortgang, keuzeprocessen, heroriëntering, geïndividualiseerde trajecten, curriculumsamenstelling, vrijstellingen, onderwijs- en examenreglement, studiegerelateerde problemen en dergelijke me

Waar kan ik terecht met twijfels over mijn studiekeuze?

Twijfel je aan je studiekeuze en wil je een zicht krijgen op het bredere aanbod van opleidingen aan de UGent/buiten de UGent, dan kan je zeker een gesprek vragen met één van de studieadviseurs.Je kan telefonisch, via mail of via een infobalie bereiken. Je vindt ze hier.


Nuttige links

Waar kan ik terecht voor taalbegeleiding?

Voor studenten bij wie het (academisch) schrijven wat moeizamer gaat, biedt de UGent taalondersteuning aan. Alle info is te vinden op taaladvies. Je kan zo bijvoorbeeld individuele of groepssessies boeken, je tekst door een online schrijfhulp laten herlezen of je academische vaardigheden oefenen via de zelfstudiewebsite ALICE.StuArt

StuArt Algemeen


Participeren

Kan iedereen naar de vergaderingen komen?

Ja, graag zelfs! Elke drie weken organiseert StuArt een Algemene Vergadering waarop alle belangrijke punten worden besproken. Hier discussiëren over we belangrijke beslissingen die in de commissies moeten worden gestemd, of denken we samen na over hoe we de faculteit nog beter kunnen vertegenwoordigen. Iedereen is welkom om hieraan deel te nemen. Heb je een voorstel dat je wilt bespreken, heb je een probleem of wil je gewoon eens zien hoe zo een vergadering verloopt? Kom gerust langs! We ontvangen je met open armen en zorgen ervoor dat ook nieuwkomers vlot mee kunnen.

Je vindt alle vergaderingen op deze site bij "Nieuws" of op onze Facebookpagina. Tot binnenkort!Onderwijs

Examens


Curriculum

Wat is een vrijstelling en hoe vraag ik deze aan?

Een vrijstelling voor een vak kan je aanvragen indien je in een andere opleiding reeds credits hebt behaald voor een vak/vakken die (grotendeels) dezelfde eindcompetenties/inhoud bevatten. Je kan een aanvraag indienen via de volgende procedure. Na indienen zal je aanvraag worden behandeld door de opleidingscommissie en de curriculumcommissie.

Wat is een curriculum en hoeveel studiepunten mag ik steeds opnemen?

Je curriculum is een lijst van vakken die je per academiejaar opneemt. Hoeveel studiepunten je mag opnemen hangt af van situatie tot situatie. Stel dat je voor 'S' studiepunten slaagt in het vorige academiejaar en S > 30, dan mag je in het volgende academiejaar maximaal S + 30 studiepunten opnemen. Voor volledige correctheid en voor volgtijdelijkheden verwijzen we je door naar de facultaire trajectbegeleiding.

Vanaf wanneer en hoe kan ik me herinschrijven?

Herinschrijven doe je via oasis en kan vanaf dat je volledig geslaagd (of gedelibereerd) bent na de eerste zit of na de proclamatie van de punten in de tweede zittijd voor studenten met tweede zit. Meer info vind je op de website.

Kan je je curriculum in het tweede semester nog wijzigen?

Je kan je curriculum inderdaad nog aanpassen in het tweede semester. Hiervoor dien je wel een aanvraag te doen bij de trajectbegeleider. Voor de exacte data en regels verwijzen we naar de facultaire curriculumregels.


Algemeen Onderwijs

Ik heb les op een campus van een andere faculteit, help...

Geen nood, ook van meer exotischere campussen van de UGent bestaan er plattegronden. Voor bezienswaardigheden raden we je aan om de locals aan te spreken.IT

Algemeen IT

Hoe log ik in op Eduroam?

Eduroam is het draadloze netwerk binnen de UGent. Ook andere onderwijs- en onderzoeksinstellingen maken gebruik van Eduroam. Op deze manier kunnen studenten en personeelsleden van al die instellingen gebruik maken van elkaars draadloos netwerk.

Inloggen op eduroam doe je met je CAS inlognaam gevolg door @ugent.be (of je e-mailadres) gevolgd door je UGent wachtwoord. Dit netwerk geeft je tevens toegang tot Eduroam op andere universiteiten, dus ook in het buitenland. Meer info over eduroam vind je hier.

Wat is de UGent webmail en hoe stel ik een correcte e-mail op naar mijn lesgever?

De UGent webmail is de mailbox waarmee de UGent met jou communiceert en waaruit je als student naar je lesgevers moet communiceren. Tips om een correcte e-mail op te stellen vind je via de e-mailetiquette.

Meer info nodig?

Heb je een specifieker probleem of heb je extra info nodig? Kijk dan eens op de UGent helpdesk of stuur een mail naar helpdesk@ugent.be.

Kan ik gebruik maken van een pc?

Ja! Je vindt zeven pc's in de cafetaria van de Blandijn (het Aquarium). Ook in de bibliotheek vindt je verschillende computers. Daarnaast heb je ook verschillende studieplekken in de bibliotheek waar je met je eigen laptop aan de slag kunt. Je kan je op elke pc inloggen met je UGent-gebruikersnaam en wachtwoord.


Webapplicaties

Wat is Ufora?

Ufora is de digitale leeromgeving van de UGent. Elk vak dat je opneemt heeft zijn eigen 'pagina' op Ufora. Hierop kan je slides, oplossingen van oefeningenlessen, aankondigingen van de lesgever en dergelijke vinden. Vergeet dit dus niet voor elke les te checken. Het is ook mogelijk om meldingen via mail te krijgen voor bijvoorbeeld aankondigingen, deadlines of nieuwe documenten. Je kan dit zelf instellen bij je voorkeuren. Bovendien vind je ook een app van Ufora onder de naam "Pulse" in de app store.

Wat is oasis?

Oasis is een ander digitaal platform van de UGent. Op dit platform kan je je curriculum bewerken, attesten voor je campuskaart afdrukken, herinschrijven... Via Oasis kan je ook makkelijk je lesrooster bekijken (eigenlijk word je doorverwezen naar Centauro, maar ssshhht).

Wat is centauro?

Centauro is dus eigenlijk de applicatie waarin je je lesrooster kan zien.

Wat is Athena?

Athena kan je zien als een soort Remote Desktop. Concreet wil je zeggen dat je thuis toegang hebt tot jouw persoonlijke UGentserver. Dit houdt in dat je zo toegang hebt tot bepaalde programma's waarvoor de UGent een licensie heeft, zoals bijvoorbeeld MatLab, Sciencedirect voor het opzoeken van papers... Voor Athena moet je wel Citrix Receiver installeren, meer info hierover vind je op de helpdesk van de UGent. Ook bijvoorbeeld online collecties of databases waarop de Ugent een abonnement heeft, kan je via Athena bereiken.Uitwisseling

Algemeen uitwisseling

Kan ik studeren in het buitenland en naar welke bestemmingen kan ik gaan?

Uiteraard heb je de mogelijkheid om in het buitenland te gaan studeren, ofwel via een internationale master ofwel via een uitwisselingsprogramma gedurende een semester of een jaar. De exacte mogelijkheden en procedure vind je hier terug. Naar welke bestemmingen je allemaal kan gaan vind je hier.Sociaal

Algemeen sociaal

Bij wie kan ik terecht als ik slachtoffer of getuige ben van grensoverschrijdend gedrag?

Mocht je grensoverschrijdend gedrag hebben ervaren, kan je terecht bij het Vertrouwenspunt Grensoverschrijdend Gedrag. Voor meer info wijzen we door naar de website.

Wat zijn de studentenartsen?

De UGent heeft ook haar eigen studentenartsen bij wie je als student terecht kunt bij medische problemen. Je moet hiervoor wel een afspraak maken, ook op de dag zelf kunnen nog afspraken worden gemaakt. Deze consultaties zijn betalend.

Heb je - dringend medische hulp nodig, bel dan naar 09 264 70 20.

Hoe vraag ik een kamer aan in een home van de UGent?

Je kan een kamer aanvragen door de procedure via de volgende website te volgen.


Mentaal welzijn

Wie zijn de studentenpsychologen en hoe maak ik een afspraak?

Naast studentenartsen heeft de UGent ook een team van studentenpsychologen. Deze bieden voornamelijk ondersteuning voor (problemen met) studiemethodes, zoals bijvoorbeeld faalangst, uitstelgedral... Deze trainingen worden zowel in groep via trainingssessies als individuele gesprekken georganiseerd.

Voor persoonlijke gesprekken wordt een specifieke behandeling opgezet, maar zal er voornamelijk worden doorverwezen naar specifieke begeleiding. Ze hebben dus voornamelijk een doorverwijsfunctie voor specifieke problemen Voor individuele afspraken dien je telefonisch een afspraak te maken (via de afdeling studiedvies).Tot slot

Tot slot

Niet gevonden wat je zocht?

Een overzicht van alle studentgerelateerde onderwerpen vind je ook op de website van de faculteit. Daarnaast vind je ook een globaal overzicht op de website van de UGent onder het studentenportaal of onder het A-Z voor studenten.

Mocht je nog verdere vragen hebben kan je ons altijd bereiken via stuart@ugent.be